Efter avslutad behandling

Våra tänder har ett slags minne, vilket innebär att tänderna kan flytta sig tillbaka mot sitt ursprungliga läge. För att förhindra detta får du efter avslutad behandling en s.k. essixskena och/eller en tråd limmad på tändernas baksida. Skenan och tråden är väldigt viktiga för att du ska få behålla det resultat som tandställningen gett dig.

Essixskena

En essixskena används oftast i överkäken. Skenan använder du varje natt då du sover, i samband med tandborstningen på morgonen borstar du även av skenan med din vanliga tandborste. Det kan kännas konstigt den första veckan och de allra första nätterna kan du känna av att den spänner. Tycker du att den spänner för mycket rekommenderar vi att du tar en vanlig värktablett innan du går och lägger dig. Tänk på att hundar tycker att skenan är en rolig tuggleksak så placera din skena på en säker plats! Skulle din skena gå sönder är det viktigt att du kontaktar oss så snart som möjligt så att du inte går för länge utan den skena som också håller dina tänder på plats.

Bondad tråd

En bondad tråd, s.k. bondad retainer, limmas fast på baksidan av dina tänder, vanligtvis i underkäken. Det innebär att den alltid sitter där och du behöver inte komma ihåg att använda den. Tråden ska sitta kvar så länge som möjligt, och om den skulle lossna är det viktigt att du kontaktar oss så snart som möjligt. Tänk på att noggrant borsta och rengöra de tänder där tråden sitter, gärna med hjälp av en vaxad tandtråd. .

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå