Allmänna råd

Tänder

Dina tänder kan kännas något ömma när de börjar röra på sig. Många tycker att den första veckan av behandlingen är den mest besvärliga men det kommer att kännas bättre och bättre. Vanligtvis pågår den ömma känslan i upp till en vecka och det kan då hjälpa med någon form av receptfritt smärtstillande och mjuk, lättuggad mat.

Kinder

Dina läppar och kinder kommer att behöva anpassa sig till att ha en tandställning på plats. De kan bli ömma och såriga. Om det skaver mycket kan du använda det vax som vi skickat med dig som ”plåster”. Forma en liten bit vax, mindre än en ärta, genom att värma vaxet mellan fingertopparna och applicera detta på den del av tandställningen som orsakar skav. Inom en vecka har insidan av läppar och kinder vant sig och skavet upphör.

Mat

Undvik hård och svårtuggad mat då det kan skada eller till och med få dina brackets (fästen) att lossna. När du äter morötter och äpplen, skär dessa i tunnare bitar först. Vill du äta knäckebröd så välj inte de grövsta varianterna, utan välj Husman eller liknande. Tänk på att flera lossnade fästen förlänger din behandlingstid!

Godis

Hårda och sega karameller är ofta anledningen till att ett fäste lossnar. Att tänka att ”jag ska bara suga på karamellen” håller oftast inte för till slut tuggar man i alla fall – så när du ska äta sötsaker, välj mjukare och mindre sega varianter som till exempel choklad.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå